februari 21, 2019

Banden

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Bandentype
Kwaliteit band

Zomerbanden
In de periode van april tot oktober zijn zomerbanden de beste keus voor uw auto. Zomerbanden zijn banden die goed presteren onder zomerse omstandigheden. De zomerband heeft geen lamellen of v vormen, maar heeft brede sleuven. Deze sleuven zorgen voor een goede waterafvoer en goede grip met zomerse omstandigheden.

Winterbanden
Vier banden dit is het enige contact met de weg. Goede winterbanden zijn dus van essentieel belang voor de juiste veiligheid in winterse omstandigheden. Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken dan zomerbanden. Verder hebben winterbanden een heel ander profiel met extra lamellen. Dat zorgt voor meer grip. Winterbanden worden aangeraden bij een temperatuur onder de 7 graden.

All season banden
Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar.

Profiel diepte
Een goed bandenprofiel is erg belangrijk. Uw autobanden zijn de enige connectie met het wegdek. De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden (zowel winterbanden als zomerbanden) mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. Dit is een APK afkeur en u loopt het risico op een boete. Wij raden u aan om bij 3mm nieuwe banden te kopen. Nieuwe zomerbanden hebben een profiel van ongeveer 7,5 mm.

Profieldiepte van een winterband
Dit is bij een nieuwe band ongeveer 9 mm. Omdat het profiel van een winterband extreem belangrijk is raden wij u ook aan om bij 4 mm nieuwe winterbanden aan te schaffen.